Πως να μην καταστρέψεις το Arduino

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση απο το να βλέπεις να καταστρέφεται λόγω κακής χρήσης ή αμέλειας η κατασκευή σου.  Είναι αυτές οι στιγμές που λέμε οτι το κύκλωμα “κάηκε” αφού συνήθως η καταστροφή συνοδεύεται απο την έκλυση ικανών ποσοτήτων καπνού. Στην ελαχιστοποίηση τέτοιων εμπειριών στοχεύει αυτό το κείμενο.

Ποιές είναι λοιπόν οι συνήθεις ενέργειες που θα σε οδηγήσουν στο σημείο να κλαίς το Arduino σου?

1) Αν συνδέσεις οποιαδήποτε έξοδο κατ’ευθείαν στη γη (-).  Στο datasheet του μικροελεγκτή  ΑΤMega 168  που χρησιμοποιείται στο Arduino αναφέρεται μέγιστη τιμή ρεύματος εξόδου 40mA ανα έξοδο. Για να βρούμε την ελάχιστη αντίσταση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  εφαρμόζοντας το νόμο του OHM έχουμε R=V/I =>  R=5/0.04= 125 Ω  σε συνδυασμό με την εσωτερική αντίσταση της εξόδου των 25Ω έχουμε 150 Ω, τιμή η οποία θα περιορίσει το ρεύμα μιας απ’ευθείας συνδέσεως στη γη σε ασφαλή ασφαλή για το Arduino στάθμη.

2) Αν συνδέσεις δυο εξόδους απ’ευθείας μεταξύ τους. Αν συνδέσεις δυο ακροδέκτες εισόδου / εξόδου μεταξύ τους, παραμετροποιήσεις τη μια απο τις δύο ως έξοδο και την άλλη ως είσοδο και στην έξοδο δώσεις λογικό 1 έχεις αυτομάτως δημιουργήσει ενα βραχυκύκλωμα προς τη γη όπως και προηγουμένως.

3) Αν εφαρμόσεις τάση μεγαλύτερη απο 5 V σε οποιονδήποτε ακροδέκτη εισόδου / εξόδου. Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα η ενσωματωμένη στο μικροελεγκτή δίοδος προστασίας απο ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις να ξεκινήσει να άγει, πράγμα που είναι φυσιολογικό με τη διαφορά οτι η συγκεκριμένη δίοδος είναι σχεδιασμένη για να αντέξει σύντομες μόνο εκφορτίσεις στατικού ηλεκτρισμού και όχι συνεχή λειτουργία. Η συγκεκριμένη είσοδος αχρηστεύεται αυτομάτως.

4) Αν εφαρμόσεις ανάστροφα την τάση τροφοδοσίας στον ακροδέκτη Vin. Η ανάστροφη τάση αυτή θα εφαρμοστεί στον σταθεροποιητή τάσης του Arduino και στον μικροελεγκτή με αποτέλεσμα και τα δύο να καταστραφούν.

5) Εφαρμογή τάσης μεγαλύτερης απο 5V στον ακροδέκτη 5V του Arduino. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός απο την καταστροφή διαφόρων εξαρτημάτων και την πλήρη καταστροφή του μικροελεγκτή, θα το κλάψεις το Arduino στα σίγουρα.                                                                                                                 Η συγκεκριμένη ενέργεια όμως εμπεριέχει και τον κίνδυνο η μεγαλύτερη τάση να φτάσει και στον σύνδεσμο usb του υπολογιστή σου και να τον καταστρέψει!!!

6) Εφαρμογή τάσης μεγαλύτερης απο 3,3V στον ακροδέκτη 3,3V του Arduino. Όπως και προηγούμενα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός απο την καταστροφή διαφόρων εξαρτημάτων και την πλήρη καταστροφή του μικροελεγκτή. Η συγκεκριμένη ενέργεια εμπεριέχει και τον κίνδυνο η μεγαλύτερη τάση να φτάσει και στον σύνδεσμο usb του υπολογιστή σου και να τον καταστρέψει!!!

7) Απ’ευθείας σύνδεση του ακροδέκτη Vin στη γη (-). Το αποτέλεσμα του άμεσου αυτού βραχυχυκλώματος θα είναι η κατ’ελάχιστο καταστροφή χαλκοδιαδρόμων του τυπωμένου κυκλώματος γεγονός που θα σε βάλει σε περιπέτεις προσπαθώντας για την επισκευή του Arduino (εφ’όσον θα είναι εφικτή).

8) Υπέρβαση του μεγίστου ρεύματος το οποίο συνολικά μπορεί ο μικροελεγκτής να διαχειριστεί. Το συνολικό ρεύμα που ο μικροελεγκτής μπορεί να διαχειριστεί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λάβει τιμή μεγαλύτερη απο 200mA αν π.χ. παραμετροποιήσεις 10 ακροδέκτες ως εξόδους προγραμματίσεις λογικό 1 και τραβήξεις 20mA απο την καθε μια  ο μικροελεγκτής θα καταστραφεί.

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.