Τριφασικό αλλα γιατί ?

 Μια περιληπτική ανάλυση του τριφασικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιατί τριφασικό ;  Ο λόγος είναι η εξοικονόμηση υλικών. Αποτελεί μια καλή απορία ο λόγος για τον οποίο η Δ.Ε.Η χρησιμοποιεί τριφασικό σύστημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν τα βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Δ.Ε.Η παράγει ενέργεια με τέσσερις τρόπους…

Υδροηλεκτρικά εργοστάσιαυδροηλεκτρικο 1

Υπάρχουν όπου έχουν κατασκευαστεί τεχνητές λίμνες μέσω της δημιουργίας φραγμάτων. Στην Ελλάδα έχουμε οκτώ τέτοιους μεγάλους σταθμούς και μερικούς μικρότερους. Πρόκειται για έναν απο τους πλέον οικολογικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

 

Φωτοβολταϊκά πάρκα

φωτοβολταικο 1Επίσης απο τους πλέον οικολογικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφού γίνεται εκμετάλευση της ηλιακής ενέργειας.

 

 

 

 

Αιολικά πάρκα

Οι γνωστές  ανεμογεννήτριες εξ’ίσου οικολογικός τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλεύεται την αιολικο παρκο1κινητική ενέργεια του ανέμου.

 

 

 

 

Θερμοηλεκτρικά εργοστάσια
εργοστασιο μεγαλοπολη

Πρόκειται για τα εργοστάσια που καίνε γαιάνθρακα (λιγνίτη)  μαζούτ (αργό πετρέλαιο) ή φυσικό αέριο. Δυστυχώς περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παράγεται θερμοηλεκτρικά.

 

 

Πώς φθάνει η ενέργεια στα σπίτια και στις βιομηχανίες

Η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται με καλώδια και τα καλώδια κοστίζουν ακριβά. Έτσι οι μηχανικοί μεταξύ άλλων επινόησαν εναν τρόπο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερης  ενέργειας με λιγότερα καλώδια, το τριφασικό σύστημα. Στο τριφασικό σύστημα χρησιμοποιούνται τρείς αγωγοί φάσεων αλλά καθόλου ουδέτερος αγωγός και έτσι γίνεται εξοικονόμηση ενός αγωγού, στην πραγματικότητα πρόκειται για τεράστια εξοικονόμηση αν αναλογιστούμε ότι για τη μεταφορά της ενέργειας χρησιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα αγωγών οπότε η εξοικονόμηση ενός αγωγού είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Τεχνητός ουδέτερος

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα πως γίνεται μεταφορά ενέργειας χωρίς ουδέτερο αγωγό?  Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά, η γεννήτρια της Δ.Ε.Η έχει τρία τυλίγματα τοποθετημένα στο χώρο με διαφορά φάσης 120 μοίρες (διάταξη αστέρα) τα οποία περιστρέφονται ταυτόχρονα παράγοντας τρείς τάσεις ίσου πλάτους (αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Volts) και συχνότητας (50 κύκλων) αλλα με διαφορά φάσης 120 μοιρών. Στην εικόνα φαίνεται ο τρόπος σύνδεσης ενός μετασχηματιστή υποβιβασμού της Δ.Ε.Η. ο οποίος μετατρέπει την υψηλή τάση του δικτύου μεταφοράς υποβιβάζοντας την σε τάση κατάλληλη για χρήση. Τα πρωτεύοντα τυλίγματα του μετασχηματιστή αυτού είναι συνδεδεμένα σε τρίγωνο ενω τα δευτερεύοντα είναι συνδεδεμένα σε αστέρα με τον κοινό κόμβο να δημιουργεί τεχνητό ουδέτερο δηλαδή η τάση μεταξύ του κοινού κόμβου και οποιουδήποτε εκ των τυλιγμάτων είναι μηδέν βόλτ. Με άλλα λόγια μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τεχνητό ουδέτερο σε οποιοδήποτε μετασχηματιστή υποβιβασμού, εστω και αν δεν ξεκίνησε απο το εργοστάσιο παραγωγής ποτέ ουδέτερος αγωγός.

 

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΔΕΗ

Πως δημιουργείται ο τεχνητός ουδέτερος

Για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που επιτρέπουν τη δημιουργία τεχνητού ουδετέρου χρειάζεται να εξετάσουμε ένα στιγμιότυπο της καμπύλης των τριών τάσεων που επικρατούν στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Δ.Ε.Η  προσφέρει ενέργεια με τη μορφή συμμετρικού εναλλασσόμενου τριφασικού ρεύματος συχνότητας 50 κύκλων/ δευτερόλεπτο (50Hz) στο οποίο οι φάσεις μεταξύ τους βρίσκονται σε φασική απόκλιση 120 μοιρών η οποία είναι το μυστικό πίσω απο τον τεχνητό ουδέτερο.

3 phase 0v κοινος κομβοςwτεχνητος ουδετεροςς

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.