ΑΥΞΗΣΤΕ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ) ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΟΥ WI-FI

ΑΥΞΗΣΤΕ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ) ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΟΥ WI-FI

Πολλές φορές συμβαίνει να καθόμαστε στον καναπέ του σαλονιού μας και ενω το modem ή το Wi-Fi access point μας βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά μας να έχουμε χαμηλή στάθμη σήματος απο αυτό. Ας δούμε τι συμβαίνει..

Οι πληροφορίες απο το Wi-Fi προς τον υπολογιστή μας μεταφέρονται με χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ο τρόπος διάδοσης των κυμάτων αυτών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ένταση των κυμάτων που θα φθάσουν εως εμάς (τον υπολογιστή το κινητό ή το tablet κ.λ.π). Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που επιδρούν στο ποσό ακτινοβολίας και αρα και στην ένταση σήματος που θα λάβει η συσκευή μας .: Ο νόμος του αντίστροφου τετραγώνου, η ισχύς του πομπού (Wi-Fi modem – access point) και η πόλωση της κεραίας.  Θα θεωρήσω οτι την ισχύ του Wi-Fi την έχεις ηδη ρυθμίσει στα επίπεδα που εσυ θεωρείς αποδεκτά ή και στο μέγιστο, ο νόμος του αντίστροφου τετραγώνου θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο οπότε τι μας μένει? Πολύ σωστά .. η πόλωση της κεραίας.

Η πόλωση της κεραίας

 Τώρα κάποιοι ίσως να αναρωτηθούν “τι δουλειά εχω εγω με την πόλωση της κεραίας μου ;”  Ε, λοιπόν η πόλωση είναι κάτι που το καθορίζεις εσυ άμεσα και αυτό αφορά καιΚΕΡΑΙΑ LAPTOP το acess point – modem αλλά και το Laptop σου. Η κεραία στο access point – modem βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος, όλοι την έχουμε δει αφού εξέχει εμφανώς. Στο Laptop όμως δεν φαίνεταιthomson access point modem κάτι να εξέχει που είναι η κεραία? Στα Laptop η κεραία βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο που φιλοξενεί την οθόνη και ο λόγος θα εξηγηθεί στη συνέχεια.

 

 

H κεραία στο Laptop

O λόγος για τον οποίο οι σχεδιαστές Laptop επιλέγουν να τοποθετήσουν την κεραία στο πλαίσιο της οθόνης είναι γιατι αν την έβαζαν στο πλαίσιο που βρίσκεται η μητρική πλακέτα με την κάρτα γραφικών τη μνήμη και όλα τα παρελκόμενα θα δημιουργούσε τεράστια ποσά ηλεκτρικού θορύβου στις γραμμές των διαύλων επικοινωνίας των επιμέρους μονάδων και δεν θα λειτουργούσε ποτέ φυσιολογικά το Laptop οπότε ο σχεδιαστής για καλή μας τύχη αποφάσισε να τοποθετήσει την κεραία στο πλαίσιο της οθόνης.

Επιστροφή στην πόλωση της κεραίας

Τώρα θα αναρωτηθείς “τι είναι πόλωση;” και δίκιο θα έχεις.  Πόλωση κεραίας είναι ο προσανατολισμός της κεραίας στο χώρο, δηλαδή αν η κεραία βρίσκεται τοποθετημένη παράλληλα με το οριζόντιο επίπεδο τότε λέμε οτι η κεραία έχει οριζόντια πόλωση και αν είναι παράλληλη προς το κάθετο επίπεδο τότε η κεραία έχει κάθετη πόλωση. Και τώρα το σημαντικότερο… για να υπάρχει μέγιστη μεταφορά ενέργειας μεταξύ δυο κεραιών πρέπει αυτες οι κεραίες να έχουν ιδια πόλωση.  Καλά κατάλαβες.. για να λάβεις τη μέγιστη ένταση πρέπει η κεραία του Wi-Fi modem – access point να είναι κάθετα δηλαδή σηκωμένη όρθια και όχι ξαπλωτή ή οριζόντια και αυτό γιατι και η οθόνη που στεγάζει την κεραία στο laptop όταν το χρησιμοποιείς είναι κάθετα.

 

 

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.