Το πολύμετρο

Το πολύμετρο

Το πολύμετρο είναι ένα απο τα πλέον χρήσιμα όργανα της καθημερινότητας και κάνει αυτό που λέει και το όνομα του.  Μετράει δηλαδή πολλά διαφορετικά μεγέθη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όργανο και ακριβώς γιάυτό το λόγο μπορείς να βρείς απο πολύ φθηνό της τάξης των δέκα ευρώ εως και πολύ ακριβό (ανω των 1000 ευρώ).  Τα πολύμετρα ξεχωρίζουν σε δυο βασικές κατηγορίες τα αναλογικά  και τα ψηφιακά .

ANALOG AND DIGITAL MULTIMETER TOGETHER

Η διαφορά τους είναι εμφανής, τα μεν αναλογικά παρουσιάζουν την τιμή του μετρούμενου μεγέθους μέσω της κίνησης μιας βελόνας πάνω σε έναν πίνακα με κλίμακες ενω τα ψηφιακά παρουσιάζουν την τιμή σε μια ψηφιακή οθόνη.  Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφοροποίηση μεταξύ των δυο ενω τα ψηφιακά πολύμετρα πολές φορές έχουν και επιπλέον δυνατότητες όπως την αποθήκευση μετρήσεων σύνδεση με υπολογιστή για καταγραφή μετρήσεων και προβολή διαγραμμάτων και άλλες δυνατότητες και ευκολίες οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του εκάστοτε οργάνου και του κόστους του.

 

Το σημαντικό είναι πως όλα σχεδόν τα πολύμετρα φθηνά και ακριβά μπορούν να μετρήσουν τα βασικά ηλεκτρικά μεγέθη:

  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΣΗ
  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
  • ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΓΩΓΟΥ

Ενω oρισμένα περιασσότερο εξειδικευμένα και πιο ακριβά πολύμετρα μπορούν να μετρήσουν επιπλέον μεγέθη:

  • ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
  • ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

 Μέτρηση τάσης με το πολύμετρο

multimeter 4

Εικ. 1

 

Η πρώτη μέτρηση τάσης που θα πραγματοποιήσεις με το πολύμετρο καλύτερα για λόγους ασφαλείας  να είναι η μέτρηση συνεχούς τάσης μιας μπαταρίας ας πούμε 9V.  Ξεκινάμε λοιπόν, αφού τοποθετήσεις τους ακροδέκτες του πολυμέτρου όπως φαίνεται στην εικόνα στα αριστερά στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξεις με τον επιλογέα τη μεγαλύτερη τιμή στην κλίμακα συνεχούς τάσης (για λόγους διευκόλυνσης στην εικόνα σημειώνεται με πορτοκαλί χρώμα , στο πραγματικό πολύμετρο όλες οι κλίμακες έχουν ίδιο χρώμα).

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Οι ακροδέκτες του πολυμέτρου δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο κύκλωμα κατα τη διάρκεια που επιλέγεις κλίμακα με τον περιστροφικό διακόπτη!! Κίνδυνος καταστροφής του πολυμέτρου!!

Μέτρηση συνεχούς τάσηςΣτη συνέχεια τοποθετείς τους ακροδέκτες στα άκρα της μπαταρίας και παρατηρείς στην οθόνη την μετρούμενη τιμή.  Αν χρειαστεί μπορείς να επιλέξεις μικρότερη κλίμακα γυρνώντας τον περιστροφικό διακόπτη.

Αν η πολικότητα της τάσης συνάδει με την πολικότητα των ακροδεκτών (+ στον κόκκινο  και – στον μαύρο ακροδέκτη) στην οθόνη θα εμφανιστεί μόνο η τιμή της μετρούμενης τάσης. Αν η πολικότητα είναι ανάστροφη θα δείς μπροστά απο την τιμή το σύμβολο –

Μέτρηση εναλλασόμενης τάσης

Τώρα που εξοικειώθηκες με τη μέτρηση τάσης μπορείς να μετρήσεις την τάση μιας πρίζας.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Οι μετρήσεις στο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο εμπεριέχουν τον κίνδυνο θανατηφόρας ηλεκτροπληξίας. Ποτέ δεν ακουμπάμε μεταλλικά μέρη με τα χέρια μας ούτε και τις μεταλλικές άκρες των ακροδεκτών.


Μέτρηση εναλλασόμενης τάσηςΤο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο έχει εναλλασόμενη τάση οπότε πρέπει να επιλέξεις με τον περιστροφικό διακόπτη την κλίμακα της ανάλογη κλίμακα (σημειώνεται με μπλέ χρώμα στην εικόνα 1). Στη συνέχεια τοποθετείς τους ακροδέκτες στην πρίζα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ακουμπάς σε καμία στιγμή τα μεταλλικά μέρη των ακροδεκτών ή της πρίζας ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ.

Μέτρηση ρεύματος

Η πλέον επικίνδυνη διαδικασία μέτρησης με το πολύμετρο είναι η μέτρηση ρεύματος. Αυτό γιατί προκειμένου το πολύμετρο να μετρήσει ρεύμα πρέπει να γίνει Μέτρηση ρευματοςμέρος του κυκλώματος ώστε το ρεύμα να περάσει μέσα απο το όργανο. Για να καταστεί το πολύμετρο μέρος του κυκλώματος θα πρέπει το κύκλωμα να ανοίξει και οι ακροδέκτες του πολυμέτρου να συνδεθούν στα σημεία που προέκυψαν αφού πρώτα αλλάξει θέση ο κόκκινος ακροδέκτης και τοποθετηθεί στην επιπλέον θέση που προορίζεται για μέτρηση ρεύματος.

Αφού τοποθετηθεί ο κόκκινος ακροδέκτης στη θέση μέτρησης ρεύματος και επιλέξουμε με τον περιστροφικό διακόπτη την κλίμακα μέτρησης ρεύματος ας εξετάσουμε τη μέτρηση ρεύματος σε ενα απλό κύκλωμα με μια μπαταρία και ενα λαμπάκι απο φακό.

 

μετρηση ρευματος 1

μετρηση ρευματος 2

μετρηση ρευματος 3

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.