Μέτρα προστασίας απο την ΑΗΕΔ ( Αντιηλεκτρεγερτική δύναμη )

Προστασία μηχανισμών απο την αντιηλεκτρεγερτική δύναμη.

Η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη (ΑΗΕΔ) δεν εμφανίζεται μόνο σε κυκλώματα που περιλαμβάνουν κινητήρες αλλα σε οποιοδήποτε κύκλωμα περιλαμβάνει επαγωγικό φορτίο και πολύ συνηθισμένο τέτοιο φορτίο είναι το ρελε ή αλλιώς ηλεκτρονόμος. Συνήθως οι ηλεκτρονόμοι ενεργοποιούνται με τη χρήση κάποιου ηλεκτρονικού διακόπτη, δηλαδή ενός διπολικού τρανζίστορ, FET ή τρανζίστορ απομονωμένης πύλης (IGBT). Τα εξαρτήματα αυτά είναι ευαίσθητα σε υπερτάσεις ενώ η ΑΗΕΔ μπορεί να πάρει τιμές που ξεπερνούν τα 300V. Βέβαια αυτό το φαινόμενο διαρκεί μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ φθηνό εξάρτημα προκειμένου να προστατεύσουμε τους μηχανισμούς μας απο την επικίνδυνη ΑΗΕΔ.

Δίοδος ελευθέρας ροής

Η δίοδος ελευθέρας ροής που ονομάζεται και freewheeling diode ή flyback diode χρησιμοποιείται σε κυκλώματα συνεχούς ρεύματος και  τοποθετείται αντιπαράλληλα με το επαγωγικό μας φορτίο δηλαδή με αντίθετη πολικότητα σε σχέση με την τάση τροφοδοσίας του.

freewheeling diode

 

 

 

Τι προκαλεί η δίοδος ελευθέρας ροής

Όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο Καταραμένη Αντιηλεκτρεγερτική δύναμη – ΑΗΕΔ το επαγωγικό φορτίο όταν παύει η τροφοδοσία του με συνεχή τάση αποδίδει στιγμιαία την ενέργεια που αποθήκευσε με τη μορφή αντιηλεκτρεγερτική δύναμης ΑΗΕΔ (δηλαδή μιας συνεχούς τάσης) με πολικότητα αντίθετη απο την πολικότητα της τάσης τροφοδοσίας του. Η δίοδος ελεύθερης ροής κατα την κανονική λειτουργία του φορτίου είναι πολωμένη ανάστροφα και δεν άγει οπότε δεν επηρεάζει το φορτίο μας. Κατα την εμφάνιση όμως της ΑΗΕΔ η οποία έχει ανάστροφη πολικότητα η δίοδος καθίσταται αγώγιμη με αποτέλεσμα να αποτελέσει πρακτικά βραχυκύκλωμα για το ρεύμα που η ΑΗΕΔ προκαλεί. Έτσι η ενέργεια της ΑΗΕΔ καταναλώνεται στη δίοδο ελευθέρας ροής αντί για το μηχανισμό οδήγησης του επαγωγικού μας φορτίου με αποτέλεσμα την προστασία του.

freewheeling diode currents

 

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.