Καταραμένη ΑΗΕΔ ( Αντιηλεκτρεγερτική δύναμη )

ΑΗΕΔ ή αντιηλεκτρεγερτική δύναμη είναι η ηλεκτρική τάση που εμφανίζεται στα άκρα ενός επαγωγικού φορτίου όταν προκαλείται μεταβολή στην εφαρμοζόμενη σε αυτό τάση. Τι σημαίνει αυτό όμως πρακτικά ;

Ένα επαγωγικό φορτίο (πηνίο) μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ενα ελατήριο.  Όταν εφαρμόζουμε ηλεκτρική τάση σε ενα πηνίο είναι σαν να συμπιέζουμε το ελατήριο. Αν  σταματήσει η εφαρμογή δύναμης το ελατήριο αποσυμπιέζεται αποδίδοντας την ενέργεια που του προσδώσαμε συμπιέζοντας το.  Η κίνηση του ελατηρίου έχει φορά αντίθετη απο τη δύναμη που το συμπίεσε. Κατα τον ίδιο τρόπο ενα πηνίο ή οποιοδήποτε επαγωγικό φορτίο  στο οποίο εφαρμόζεται ηλεκτρική τάση και σταματήσει να εφαρμόζεται αποδίδει ηλεκτρική τάση αντίθετης πολικότητας.  Αυτή η τάση ονομάζεται αντιηλεκτρεγερτική δύναμη (ΑΗΕΔ).

ΑΗΕΔ

Πραγματικό περιστατικό .: Έχω μόλις ολοκληρώσει το πρωτότυπο ενός μετατροπέα συνεχούς τάσης 12Vdc σε εναλλασσόμενη 230Vac με δυνατότητα εκκίνησης κινητήρα ισχύος 1000 Watt. Το ρεύμα εισόδου αναμένεται να ξεπεράσει τα 83 Αmpere και γι’αυτό το λόγο αποφάσισα να πραγματοποιήσω τις πρώτες δοκιμές με πλήρες φορτίο χρησιμοποιώντας την μπαταρία του αυτοκινήτου. Συνδέω τον μετατροπέα στους πόλους της μπαταρίας με το αυτοκίνητο σβηστό ενεργοποιώ το μετατροπέα και ο κινητήρας μου των 1000 Watt  εκκινεί άψογα. Απενεργοποιώ το μετατροπέα και βάζω σε λειτουργία τη μηχανή του αυτοκινήτου για να φορτιστεί η μπαταρία. Ενεργοποιώ ξανά το μετατροπέα και βγάζει καπνούς. Αυτό οφείλεται στην ΑΗΕΔ η οποία προκλήθηκε απο τη λειτουργία της μίζας του αυτοκινήτου τη στιγμή που γύρισα το διακόπτη για να πάρει μπροστά η μηχανή. Η μίζα είναι ενας ηλεκτρικός κινητήρας δηλαδή επαγωγικό φορτίο που κατα τη λειτουργια του προκαλεί ρεύματα αρκετών εκατοντάδων Ampere οπότε η παραγόμενη ΑΗΕΔ τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν αναλόγως μεγάλη.  Μόνο που η η ΑΗΕΔ έχει αντίθετη πολικότητα απο αυτη της μπαταρίας του αυτοκινήτου και παράλληλα με τη μπαταρία ήταν συνδεδεμένος ο μετατροπέας μου ο οποίος και καταστράφηκε απο την εφαρμογή ανάστροφης πολικότητας.!!!

Σε επόμενο άρθρο.: Mέτρα προστασίας των μηχανισμών μας απο την ΑΗΕΔ.

 

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.