Ηλεκτροπληξία κίνδυνοι και προφυλάξεις

Ηλεκτροπληξία κίνδυνοι και προφυλάξεις

electrocuted funny

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κρύβει αρκετούς κινδύνους για τους οποίους θα πρέπει να είναι κανείς ενημερωμένος αφού η τεχνολογία της εποχής  μας στηρίζεται στον ηλεκτρισμό. Οι κίνδυνοι απο τη λανθασμένη χρήση του ηλεκτρισμού είναι πολλοί και μεταξύ τους ξεχωρίζει ο άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής.

Στην Ελλάδα τα περιστατικά ηλεκτροπληξίας είναι πάρα πολλά και συμβαίνουν καθημερινά μεταξύ των οποίων και κάποια θανατηφόρα. Ο λόγος για τον οποίο δεν γίνονται ευρέως γνωστά απο τα ΜΜΕ είναι οτι οι ηλεκτροπληξίες δεν “πουλάνε” όπως π.χ. τα τροχαία ατυχήματα και οι δολοφονίες. Δεν παύει όμως ο ηλεκτρισμός να σκοτώνει αρκετούς κάθε χρόνο μόνο στη χώρα μας.

Δολοφόνος αλλα και ζωοδότης

Ενω ο ηλεκτρισμός μπορεί εύκολα να μας στείλει στον άλλο κόσμο την ίδια στιγμή στον ηλεκτρισμό οφείλονται οι σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος το νευρικό σύστημα η καρδιά και μάλλον και άλλα σημαντικά όργανα λειτουργούν με ηλεκτρικά σήματα και θα οδηγούμασταν στο θάνατο αν σταματούσε η ηλεκτρική δραστηριότητα στο σώμα μας. Στην ουσία το σώμα μας είναι μια ηλεκτρική μηχανή.

Τι είναι η ηλεκτροπληξία

Ηλεκτροπληξία είναι η συνθήκη όπου το σώμα μας γίνεται τμήμα ηλεκτρικού κυκλώματος, και υπάρχουν τρείς βασικοί παράγοντες που  καθορίζουν ενα ηλεκτρικό κύκλωμα, η ηλεκτρική τάση το ηλεκτρικό ρεύμα και η αντίσταση. Σχετικά με την τάση και το ρεύμα έχει γίνει αναφορά στο άρθρο “Τι είνα το ηλεκτρικό ρεύμα και τι είναι η ηλεκτρική τάση” . Αντίσταση όπως παραπέμπει και η ονομασία είναι η αντίσταση που παρουσιάζει ενα υλικό στη ροη ηλεκτρικού ρεύματος.

 Αντίσταση του ανθρωπίνου σώματος

Μέτρηση αντίστασης του σώματος με ωμόμετρο

Το ανθρώπινο σώμα δεν παρουσιάζει κάποια σταθερή τιμή αντίστασης. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική τιμή αντίστασης αλλα ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο η αντίσταση αλλάζει. Το δέρμα μας όταν είναι ξηρό έχει σχετικά υψηλή αντίσταση ενω η αντίσταση του οργανισμού εσωτερικά (κάτω απο το δέρμα) είναι ελάχιστη. Παρ’όλα αυτα αν το δέρμα μας είναι υγρό η αντίσταση μειώνεται δραματικά. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν μετρήσουμε την αντίσταση του οργανισμού μας απο χέρι σε χέρι κρατώντας τους ακροδέκτες του πολυμέτρου μας και μετρώντας στην κλίμακα της αντίστασης, επίσης γίνεται με αυτό το πείραμα σαφές οτι η αντίσταση μας ελατώνεται όσο αυξάνεται η πίεση των δαχτύλων μας στους ακροδέκτες.Όσο μικραίνει η αντίσταση του σώματος μας τόσο αυξάνει το ρεύμα σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας και όσο αυξάνει το ρεύμα τόσο πλησιάζουμε στο θάνατο.

Πόσο ρεύμα χρειάζεται για να επέλθει ο θάνατος

Το μέγιστο ρεύμα που οι κανονισμοί επιτρέπουν με ασφάλεια να διατρέξει το ανθρώπινο σώμα έχει οριστεί σε 20mA (20 χιλιοστά του αμπέρ) περίπου πενήντα φορές λιγότερο απο το ρεύμα λειτουργίας μιας τηλεόρασης 32 ιντσών. Αυτό σημαίνει οτι ισχύς μόλις 4,6 Watt είναι ικανή να στείλει έναν άνθρωπο στον άλλο κόσμο.

 Δεν σκοτώνει το ρεύμα μονο του

Το ηλεκτρικό ρεύμα απο μόνο του δεν μπορεί να σκοτώσει. Μπορεί να σκοτώσει το ηλεκτρικό ρεύμα του οποίου η ισχύς είναι τουλάχιστον 4,6 Watt και για την τάση του δικτύου που μας παρέχεται απο τη ΔΕΗ (230V AC 50Hz) ως οικιακοί καταναλωτές που είμαστε το ρεύμα ορίζεται στα 20ma μόλις.  Άν  όμως υποθέσουμε οτι πιάνουμε με τα χέρια μας μια μπαταρία αυτοκινήτου η οποία έχει τη δυνατότητα να παράσχει στιγμιαία ρεύματα πολλών εκατοντάδων αμπέρ δεν θα μας συμβεί απολύτως τίποτα γιατί για να υπάρξει ροή ρεύματος είναι απαραίτητη η ύπαρξη τάσης τιμής τέτοιας που να μπορεί να υπερνικήσει την αντίσταση του δέρματος. Και αυτή η τάση είναι τουλάχιστον 30 V, απο την τιμή αυτή και πάνω υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Πότε υπάρχει κίνδυνος

Ο καθένας μας βρίσκεται σε καθημερινή βάση εκτεθειμένος στον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας εφ’όσον σχεδόν όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη χρήση του ηλεκτρισμού.  Μάλιστα οι περισσότεροι έχουμε υποστεί κάποιο έστω και ελαφρύ περιστατικό ηλεκτροπληξίας στη ζωή μας αλλα σταθήκαμε τυχεροί γιατί τύχαμε σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση η της οποίας οι μηχανισμοί προστασίας απο ηλεκτροπληξία είχαν εγκατασταθεί σωστά και κατα τον κανονισμό και λειτούργησαν. Κάποιοι όμως δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί..

Τον σκότωσε η βέρα του -Πώς ένας 33χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία

Νήπιο υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ έπαιζε σε πλατεία

ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Καρδίτσα: Ηλεκτροπληξία έπαθε 4χρονο κοριτσάκι στη Μαυρίκα

Πυροσβέστης έπαθε ηλεκτροπληξία

Πέθανε 76χρονη από ηλεκτροπληξία στην Καλαμάτα

 

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ 

Για να προφυλαχθούμε έναντι ηλεκτροπληξίας αρκεί να ακολουθήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες.

Κανόνας 1ος .:  Τακτοποιήστε τα πολύπριζα σας. Το ιδανικό είναι να μην χρησιμοποιείτε καθόλου πολύπριζα αλλα στα περισσότερα σπίτια η χρήση τους καθίσταται αναγκαία. Παρ’όλα αυτά προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πολύπριζα με ενσωματωμένη ασφάλεια κατά της υπερέντασης. Έτσι έχετε αυξημένη προστασία έναντι σε υπερφόρτωση του πολύπριζου λόγω τοποθέτησης σε αυτό μεγάλου φορτίου. Φυσικά απαγορεύεται η χρήση πολύπριζου ή επέκτασης με συσκευές θέρμανσης και πλυντήρια. Αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αναγκαία η χρήση μεγαλύτερου μήκους καλωδίου τότε καλέστε αδειούχο ηλεκτρολόγο να το αντικαταστήσει με μακρύτερο.

 

ΠΟΛΥΠΡΙΖΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 1

Κανόνας 2ος .: Ξετυλίξτε τα καλώδια σας. Είναι βολικό να τυλίγετε τα καλώδια των συσκευών όταν έχουν μεγάλο μήκος αλλα αυτή η ενέργεια προκαλεί άεργο ισχύ η οποία θερμαίνει και καταπονεί τα καλώδια με αποτέλεσμα να γίνονται επιρρεπή σε αλλοιώσεις της μόνωσης. Και ένα καλώδιο με αλλοίωση στη μόνωση είναι ενα επικίνδυνο καλώδιο.

Κανόνας 3ος .:  Επιλέγετε μόνο εγκεκριμένα προϊόντα απο επώνυμους κατασκευαστές και απο σοβαρές επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού. Για παράδειγμα είναι εγκληματικό να αγοράσετε πολύπριζο ή μπαλαντέζα απο το πανηγύρι.

Κανόνας 4ος .: Καλέστε αδειούχο ηλεκτρολόγο για να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στην ηλεκτρική σας εγκατάσταση και να εκδόσει πιστοποιητικό ελέγχου.

Κανόνας 5ος .: ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΔΕΝ κάνουμε μπάνιο με αναμένο θερμοσίφωνο ΠΟΤΕ  ΠΟΤΕ 

 

Συνεχίζεται…..

Το άρθρο θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με τη βοήθεια των φίλων ηλεκτρολόγων….

 

 

 

 

 

 

 

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.